Gassteknologi for pakking i modifisert atmosfære

KM 100

gassblanderDet finnes ingen universell emballasjemaskin for pakking i modifisert atmosfære. Ulike typer maskiner fra flere leverandører dekker ulike behov.

Håndvakuumkammermaskiner er den enkleste typen MAP-maskiner. De drives manuelt og passer spesielt for mindre bedrifter. Forformede poser settes inn i kammeret og fylles med produktet. Etter lukking av kammeret skaper maskinen et vakuum og erstatter luften med den modifiserte atmosfæren før emballasjen blir endelig forseglet.

For større pakningsvolumer brukes vanligvis automatiske pakkelinjer. En såkalt termoformmaskin for fylling og forsegling bruker forpakningsfilm fra en rulle. Filmen oppvarmes inne i maskinen og formes på pakker som fylles med matvarer. De neste trinnene ligner håndkammermaskinen, men gjøres automatisk. I et vakuumkammer erstattes luften av en gassblanding. Pakkene blir deretter forseglet. Brettforseglingsrmaskin fungerer på en lignende måte. Hovedforskjell: Brettene er ikke laget inne i maskinen, men er forhåndsformet og bare forseglet med en film.

Form-fill-forsegling eller flow-pakkemaskiner er en annen type maskin. Horisontale eller vertikale maskiner er tilgjengelige. Disse maskinene danner et rør fra en film og legger produktet innvendig. Luften inne i røret erstattes permanent med modifisert atmosfære før de enkelte pakkene er forseglet.

Gassblander og måleapparatergassblander
I emballasjeprosessen erstattes luften inne i pakken med en gass- eller gassblanding. Forblandet modifisert atmosfære er tilgjengelige i forskjellige blandinger og under flere merkenavn. I dag brukes det derimot i de fleste tilfeller en gassblander på stedet til å lage disse gassblandingene. MAP-gassmiksere gir høy gasskvalitet og sikkerhet i emballasjeprosessen for hygienisk mat med lang levetid. Men fremfor alt tilbyr en slik gassblander høy fleksibilitet til brukeren. Ved å trykke på en knapp, kan forskjellige blandinger produseres på kort tid, avhengig av produktets krav. Vi tilbyr gassblander- og målesystemer for alle pakkemaskiner som brukes i næringsmiddelindustrien, uansett om det er vakuumemballasje, termoforming, flytemballasje eller kammeremballasje. Gassblandingssystemene er tilpasset spesifikke produkttyper og prosesser, og krever bare grunnleggende installasjonskrav.

Gassanalysatorer
Gassanalysatorer er avgjørende for kvalitetskontroll i MAP-prosessen. Overvåkingen kan gjøres som kontinuerlig analyse under emballasjeprosessen eller stikkprøver etter emballasjeprosessen. For kontinuerlig analyse er en gassanalysemodul integrert i gassblandingssystemet. Gassanalysatoren overvåker riktig blanding av gassblandingen. Prøvetesting er en del av kvalitetsstyringssystemet for nesten alle selskaper som arbeider med modifisertatmosfære. Via en nål tas en prøve fra pakken. Gassanalysatorer av høy kvalitet bruker moderne sensorer, er svært presise og hurtige, og krever et svært lavt gassvolum. De er derfor også egnet til pakker med svært lavt volum av gass inne i pakken. Alle data er logget og kan arkiveres for fullstendig QA-dokumentasjon.

Lekkasjedeteksjon
Modifisert atmosfære er kun effektivt dersom beskyttelsesgassen forblir inne i pakken. Pakken må være helt tett uten lekkasjemulighet. Som en friskhetsgaranti til forhandlere og forbrukere kan lekkasjedeteksjon gi et konkurransefortrinn. Lekkasjetesting forhindrer unødvendig avkastning, tap av prestisje, juridiske konsekvenser og verste fall, tap av virksomhet. For å optimalisere kvalitetssikringen kan brukeren velge mellom løsninger for prøve- eller in-linetesting - basert på CO2 eller en vannbobletest. Lekkasjedeteksjonssystemer kan påvise selv den minste lekkasje, og er lett å betjene. Videre kan alle tester digitalt logges og dokumenteres for kunder.

Luftovervåking
Gassdeteksjon beskytter ansatte og gjør bruk av gasser som for eksempel karbondioksid sikrere. Dette er ikke en giftig gass, men akkumuleres ubemerket i lukkede rom og erstatter oksygen i omgivelsesluften. En konsentrasjon på kun 0,3 prosent karbondioksid i luften kan utgjøre en helsefare for de ansatte. Den maksimalt tillatte konsentrasjonen på arbeidsplassen er 0,5 prosent. Ved fem prosent kan hodepine og svimmelhet forekomme; åtte prosent og mer fører til bevisstløshet eller til og med død. Sensorene overvåker kontinuerlig konsentrasjonen av den aktuelle gassen i luften, og aktiverer en akustisk og visuell alarm når individuelt definerbare grenser overskrides. Enkelt og effektivt.

For mat og grønnsaker er kontrollerte atmosfærer ikke bare brukt i emballasje, men også i modningskontroll i spesielle modningskamre ved hjelp av etylen. Ved bruk av gassanalysatorer kan den omgivende atmosfæren overvåkes.